
De leeskring
Dit jaar zal de verwerking van een door jou gelezen werk op een bijzondere manier verlopen: je gaat in een groepje de discussie aan over het boek; het leeskringgesprek. We hebben zeven verschillende titels uitgekozen en van die titels hebben we een aantal exemplaren besteld. Je leest dus in je groepje hetzelfde boek.
Je hebt drie weken de tijd om het boek te lezen, het gesprek voor te bereiden en vervolgens het leeskringgesprek te voeren in de klas. Natuurlijk kun je het boek eerder lezen, dat staat je vrij. Op de overzichtslijst staat precies wanneer je aan de beurt bent en welk boek je leest. Uiteraard lees je het boek, maar je doet nog meer.
Je legt een dossier aan over het boek, het dossier bevat:
-
een samenvatting van het boek;
-
minimaal twee recensies van het werk (gemakkelijk te vinden op Literom, te raadplegen op school, via de website van de mediatheek);
-
minimaal één artikel over het boek, over de schrijver of over de stroming waarin het werk of de schrijver geplaatst kan worden (hiervoor kun je gebruik maken van de Krantenbank);
-
een eindverslag van de leeskring.
Deze teksten vormen de basis voor een aantal stellingen of beweringen die je doet over het boek en die je bespreekt in de leeskring.
Hoe ziet de planning er nu uit?
1. De klas wordt verdeeld in leeskringen van vijf á zeven leerlingen.
2. In de eerste en tweede week die je per groepje hebt om je leeskringgesprek voor te bereiden, leest iedereen het boek (let op: eerder beginnen met lezen mag dus). In deze weken ga je ook op zoek naar recensies en minimaal één artikel. Aan de hand van het boek, de recensies en het artikel verzin je stellingen en gespreksonderwerpen waarover tijdens het leeskringgesprek gediscussieerd wordt. Een lijstje van jouw stellingen en gespreksonderwerpen gaat in je literatuurportfolio.
3. Aan het einde van week drie vindt het leeskringgesprek plaats. De docent is de gespreksleider, maar het is jullie verantwoordelijkheid om ongeveer 35 minuten aan het woord te zijn over het boek.
De leeskring is een onderdeel van het PTA. Deelname is dus verplicht en de regelgeving voor het PTA is van kracht.